Hvordan bo mer bærekraftig

Bærekraft er mer enn bare et buzz-ord. Vi ser tydelig at mennesker ønsker å bo mer miljøvennlig, samtidig som man vil redusere energikostnader. Fra strømsparing til reduksjon av avfall, her er noen enkle tips du kan gjøre for å bo mer bærekraftig.

Oppvarming og lys i hjemmet

Oppvarming står ofte for en stor del av hjemmets energiforbruk, spesielt når kulden kommer. Ved å gjøre små endringer kan du redusere energiforbruket og din klimapåvirkning.

– Juster temperaturen: Mange ønsker å ha det godt og varmt i hjemmet når det er vinter. Senk temperaturen med 1 grad, så sparer du ca. 5 prosent av kostnadene som kommer fra oppvarming. 

– God isolasjon: Invester i god isolasjon eller bytt gamle vinduer, på denne måten reduserer du tap av varme og unødvendig energiforbruk.

– Regelmessig vedlikehold: Sørg for at ovner og andre varmesystemer fungerer for at de skal ha en optimal effekt.

– Tenk smart med pærer: Bytt til LED-lyspærer, disse varer lenger og bruker mindre energi sammenlignet med tradisjonelle lyspærer.

Lag din egen energi med solcellepanel

Gå et skritt videre og vurder å produsere din egen energi med solcellepaneler, på denne måten får du energi direkte fra solen. Du kan til og med koble solcellepanelene til strømnettet, slik at du kan selge overskuddsenergi tilbake til strømleverandøren. Både smart og bra for lommeboken.

Smart oppussing

Hvis du vurderer å pusse opp hjemmet, kan du ta bærekraftige valg som varer lenge og reduserer miljøpåvirkningen. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du kan gi møblene et godt liv som du kan lese her, men her kommer noen flere tips!

– Resirkulerte materialer: Velg materialer laget av resirkulerte produkter for gulv, vegg og møbler og lignende.

– Kjøp brukt: Hvis du ønsker å gjøre noen mindre endringer i hjemmet slik som bytting av interiør og møbler, er gjenbruk helt perfekt! Man kan finne skjulte skatter som møbler og interiør som er lite brukt på Finn og Tise. I samme slengen kan du også selge noe du ikke lenger har bruk for. Kanskje du er heldig og kan gjøre en byttehandel til og med!

– Kvalitet over kvantitet: Velg en minimalistisk stil for å unngå overforbruk og fokuser på kvalitet. Kjøp bare det du trenger og velg kvalitet over kvantitet. Gjenbruk og doner varer, så man unngår å kaste noe andre kan ha bruk for.

Sorter avfall riktig

Flere byer har begynt med et smartere gjenvinningssystem for hjemmene våre, både for papir, plast, glass og metall. Dette er viktig å følge for å leve mer bærekraftig, i tillegg til at det gjør jobben til mange enklere. Husk å sortere søpla rett, og ikke minst! Ikke hiv gjenstander i do som ikke skal være der og pant flaskene.