Guide til grønne fingre

Grønt er skjønt og hva er vel skjønnere enn grønne planter i hjemmet? Ikke bare skaper de en organisk og lun følelse, de renser også luften og øker oksygennivået. Men å holde plantene i live kan for mange være lettere sagt enn gjort. Her er en guide for å sikre at dine grønne følgesvenner trives og blomstrer.

Belysning

Belysning er en alfa omega for plantenes trivsel. De fleste inneplanter foretrekker indirekte lys, men det er viktig å forstå plantens spesifikke krav. Noen planter, som sukkulenter, trives i direkte sollys, mens andre, som bregner, foretrekker skyggefulle områder. Plasser plantene etter deres lysbehov og roter dem jevnlig – både for å sikre jevn eksponering og for at planten ikke skal ble skeiv av å strekke seg mot lyset. 

Vanning i riktige mengder
Uten drikke duger planten ikke – det er jo åpenbart. Likevel er det fort gjort å vanne plantene feil. Hver plante har forskjellige vanningsbehov, så husk å undersøke plantens preferanser og tilpass vanningen deretter. I tillegg er det viktig å bruke drenerende jord for å unngå at røttene blir stående i vann, noe som kan føre til rotråte. En generell tommelfingerregel er at grønne planter ikke skal vannes før jorda er tørr.

Luftfuktighet
Noen planter, spesielt tropiske varianter, trives i høy luftfuktighet. For å etterligne deres naturlige miljø, kan du bruke en luftfukter eller plassere en skål med vann nær plantene. Tørk også støvet av plantens blader regelmessig for å bidra til bedre pusteevne.

Gjødsling og plantefor
I tillegg til vann trenger inneplanter næring for å vokse og blomstre. Bruk en balansert gjødsel i vekstsesongen, vanligvis vår og sommer, og reduser mengden i hvileperioden om vinteren. Overgjødsling kan være skadelig, så følg alltid anvisningene på gjødselpakken og gjødsle moderat. Gjødsel og plantenæring får du der du kjøper plantene dine.

Temperaturkontroll – og pass opp for vinteren!
De fleste inneplanter trives best ved moderat romtemperatur. Unngå plutselige temperatursvingninger og beskytt plantene mot kalde trekk – spesielt om vinteren. Enkelte planter dør utrolig fort av å bli utsatt for kuldegrader. Noen planter kan ha spesifikke krav, så det er viktig å kjenne til plantens optimale temperaturforhold.

Riktig pottestørrelse
Det er lett å glemme å potte om planten etterhvert som den vokser, men blir det for trangt for røttene hjelper det lite om man gjør alt det andre riktig – røttene kan nemlig kveles. Vær imidlertid litt nøye på pottestørrelsen når du bytter, for hvis potten er for stor, kan jorden holde på for mye fuktighet, noe som kan føre til rotråte.